Miejsce na nowe pomysły

Trendy

Badacze trendów są zgodni: kreatywność to kluczowa kompetencja przyszłości. Od sześciu miesięcy w centrali firmy tesa funkcjonuje nowa sala konferencyjna, która jest miejscem kreatywnych spotkań i wymiany świeżych pomysłów.

„Jeśli chcesz przetrwać na rynku przyszłości, musisz polegać na kreatywnym potencjale swoich pracowników. Tylko oni są w stanie wyczuć nowe potrzeby klientów i tworzyć innowacje” — podkreśla renomowany konsultant ds. zarządzania i autor bestsellerów, Reinhard K. Sprenger („Das Prinzip Selbstverantwortung” – „Zasada autoodpowiedzialności”).  Warto jednak pamiętać, że przebłyski geniuszu i świetne pomysły nie przychodzą na zawołanie. Dlatego eksperci w dziedzinie kreatywności zalecają aby odchodzić od codziennej rutyny. To pozwala na przemyślenie różnych spraw i spojrzenie na nie z innej perspektywy. Konwencjonalne miejsce pracy często temu nie sprzyja.

Tworzenie przestrzeni dla innowacji

tesa jest jedną z 30% firm w Niemczech, które utworzyły dla swoich pracowników tzw. „pokój innowacji”, aby wspomóc ich w formułowaniu nowych, świeżych pomysłów. Oprócz inspirujących kolorów i wyszukanej koncepcji oświetlenia, kreatywnym procesom myślowym sprzyjają też niekonwencjonalne meble. Wystarczy rzut oka, aby dostrzec, że kreatywna przestrzeń w siedzibie tesa inspiruje: nie brak tu wygodnych puf w kolorach zieleni, różu i niebieskiego. Są też mobilne ścianki działowe, projektor, mała trybuna i dostatecznie dużo miejsca na ruch, a tym samym na swobodne projektowanie i kreatywność.

Kreatywna sala konferencyjna
Niekonwencjonalna sala konferencyjna. Zamiast standardowego wyposażenia sali konferencyjnej są tu m.in. worki do siedzenia, pufy i stoliki
Biblioteczka
Biblioteczka z przydatnymi książkami jest dostępna na parapecie.

Konwencjonalne sale konferencyjne ostatecznie doprowadzają do granic kreatywności – przynajmniej jeśli chcesz myśleć nieszablonowo i zależy Ci na pracy nad nowymi koncepcjami, pomysłami na produkty lub po prostu w innej formule niż zwykle. Procesy kreatywne wymagają elastycznych przestrzeni, w których uczestnicy spotkania mogą swobodnie się przemieszczać i w których mają dość miejsca na uwalnianie i prezentowanie swoich pomysłów.

Pokój sprzyjający kreatywności
Kreatywną atmosferę tworzą kolorowe pufy i meble w stylu DIY. Są mobilne, dzięki czemu pokój można dowolnie zaaranżować.

Praca w innym wydaniu

„Nieważne, jak nazwiemy to pomieszczenie – Pokojem Kreatywnym, Salą Pomysłów, Przestrzenią Innowacji czy Strefą Twórczą. Ważne jest to, że umożliwia ono pracę w sposób inny niż zwykle, a jego cechy i wygląd wyróżniają się na tle tradycyjnych sal konferencyjnych. Chodzi o to aby  spróbować czegoś innego i pozwolić na swobodny przepływ przemyśleń oraz pomysłów. Największe niespodzianki i najlepsze wyniki często rodzą się w przestrzeni lub pomieszczeniach, w których interdyscyplinarne zespoły mogą współpracować w sposób elastyczny i swobodny” — wyjaśnia Nina Schulz, Agentka ds. zmian cyfrowych i współinicjatorka utworzenia Pokoju Kreatywnego.

Nina Schulz
Nina Schulz jest Agentką Zmian Cyfrowych i współinicjatorką utworzenia Pokoju Kreatywnego tesa.

To działa

Poznanie opinii innych oraz ich uwagi to podstawa, dlatego pracownicy mogą oceniać nową salę na specjalnym tablecie dostępnym na miejscu. Zespół Agentów ds. Zmian Cyfrowych pozostaje otwarty na sugestie i krytykę, a wszelkie pomysły kolegów traktuje bardzo poważnie. Po pierwszych sześciu miesiącach inicjatorzy zebrali opinie swoich współpracowników i utwierdzili się w przekonaniu, że pomieszczenie może wpływać na nastawienie pracowników do samego spotkania, a tym samym – na uzyskanie rezultaty.

Miejsce na nowe pomysły
Pod ścianą lub w dowolnie wybranym miejscu. W nowej sali konferencyjnej wszystko można przestawiać.
Zespół podczas pracy
Każdy zespół korzysta z pomieszczenia tak, jak wymaga tego aktualne zadanie.

Szczególnie ważne jest to, że nowa, kreatywna sala nie narzuca sztywnej koncepcji pomieszczenia, a raczej zapewnia wskazówki i pomysły co do tego jak wykorzystać dostępne tam meble i przestrzeń w procesie twórczym tak aby osiągnąć cel. Z założenia, powinna ona się zmieniać i rozwijać. „Zdecydowanie nie chcemy pomieszczenia, które nie adaptuje się do przepływu kreatywnej energii” — wyjaśnia Nina Schulz.

10 faktów o Pokoju Kreatywnym tesa

Meble
Meble. Powinny wspierać pracowników w ich pracy. Wymienne stosowanie różnych metod pracy jest możliwe i pożądane.
Pudełko na telefon
Pudełko na telefony. Offline. Z szacunku dla pozostałych osób. Podczas spotkania to osobom uczestniczącym należy poświęcić całą uwagę, stąd pomysł na umieszczone przy wejściu pudełko na wszelkie urządzenia elektroniczne.
Prototypowanie
Prototypowanie. Myślenie rękami. Nadawanie swoim pomysłom formy i kształtu poprzez wykorzystanie różnych materiałów. Przydatne w tym procesie materiały są dostępne na miejscu.
Strefy
Strefy. Wygodna, zrelaksowana pozycja wspomaga zarówno kreatywność jak i aktywną pracę. Różne strefy pomieszczenia pobudzają rozmaite procesy myślowe.
Oświetlenie
Oświetlenie. Małe, punktowe źródła światła zapewniają idealną atmosferę.
Elastyczność
Elastyczność. Żaden mebel nie musi stać ciągle w jednym miejscu.
Myślenie
Sposób myślenia. Inne podejście do pracy. Ruchome powierzchnie pomagają skoncentrować się na bardziej wizualnym myśleniu.
Powierzchnie
Powierzchnie. Ściany, po których można pisać, duże powierzchnie, długopisy i kartki na notatki tworzą szerokie pole do kreatywnego myślenia.
Czas
Czas. Time Boxing to coś w rodzaju wstępnego terminu realizacji. To metoda, którą warto stosować w pracach zespołowych. Z myślą o tym w pomieszczeniu dostępny jest minutnik.
Szacunek
Szacunek. Pokój powinno się pozostawić w takim stanie, w jakim chciałoby się go zastać. Tu także niezwykle ważne są inicjatywa i niezależność. Pomieszczenie powinno żyć, ale też być przygotowane na pracę kolejnego zespołu.